SOIC's Historia

Svenska Ostindiska Companiet:  Svensk sjöfartshandel med Asien

SOIC, Svenska Ostindiska Companiet, var ett svenskt handelskompani, med bas i Göteborg, som handlade med Östasien, främst Kina. SOIC bildades troligtvis som en följd av att Ostende-kompaniets i Österrikiska Nederländerna upplöstes 1731 efter diplomatiskt tryck från den brittiska regeringen. Efter detta sökte utländska handelsmän nya möjligheter och fann dem i Sverige. Kompaniet grundades år 1731 av den tyskfödde Hindrich König, den skotske adelsmannen Colin Campbell och den svenske köpmannen Niclas Sahlgren. 

Redan på 1500-talet nådde exotiska varor Sverige via Sidenvägen, men på 1500-talet ersattes denna handelsväg av sjöfart. Sjöfartshandeln med Ostindien dominerades av sjöfartsmakterna Holland, England och Portugal.

På 1700-talet, dök det upp en ny aktör från Sverige, Svenska Ostindiska Companiet. Motiverat av behovet av att stärka landets byteshandel fick företaget snabbt privilegier från kronan. Trots den starka etableringen av de tidigare sjömakterna, lyckades Sverige konkurrera.

Med en imponerande genomsnittlig avkastning cirka 40 procent är SOIC ett av Sveriges mest framgångsrika företag genom tiderna. Genom mod, skicklighet och med en visionärs syn på handel skapades inte bara förmögenhet för ägarna utan banade också väg för Sveriges framgång på den internationella handelsarenan. Deras äventyr över världshaven har blivit en oskiljbar del av den svenska historien och deras arv lever vidare än idag, som en påminnelse om nationens entreprenörsanda och handelsmässiga skicklighet.

gotheborg-of-sweden-painting-east-indiaman-gotheborg
gotheborg-of-sweden-east-india-house-painting-2

Spår i dagens Göteborg

Genom åren har SOIC inte bara varit ett handelsföretag utan även en källa till kunskap och framsteg.  Även efter kompaniets konkurs år 1813 lämnade det en stark prägel på Sveriges historia och Göteborgs stadssilhuett.

Det största kanske största minnesmärket över Ostindiska Companiets storhetsdagar är det Ostindiska Huset på Norra Hamngatan numera Göteborgs Stadsmuseum. Byggt under åren 1747–1762 och inrymde Companiets huvudkontor, visningssal, auktionssal och varumagasin.

Resorna till Kina innebar lysande affärer, Sverige fick in kapital, främst genom export av exklusiva varor som siden, te och porslin till köpmän ute i Europa. Kapitalet återinvesterades Göteborg växte och blev en blomstrande handelsstad. Companiet bidrog även till ökade kunskaper om skeppsbyggeri, navigation och internationell handel. På vetenskapsfronten resulterade utbytet i vetenskapsakademin, sjukhus, skolor och två inte helt okända institutioner; Chalmers Tekniska Högskola och Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Kontakt

SOIC ASSET MANAGEMENT AB

[email protected]

Första Långgatan 28B, 413 27 Göteborg 

2024 SOIC Asset Management AB. All rights reserved.

RISKinformation

SOIC Dynamic China är en UCITS-fond registrerad hos Finansinspektionen. Ansvarigt fondbolag är AIFM Capital AB. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk och det finns ingen garanti för att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Ytterligare information finns i fonden informationsbroschyr samt faktablad på www.aifmgroup.se